Питка с плънка

Необходими продукти:
350 мл.пр.мляко
около 500 гр.брашно
1/2 кубче мая
50 гр.масло
100 гр.сирене
1 бурк.лютеница/айвар
1 жълтък
2 ч.л.сол
1 ч.л.захар
сусам

Начин на приготвяне:
Маята оставяме да шупне заедно с чаша топло мляко и захарта.В купа пресяваме 2/3 от брашното,прибавяме солта,половината от маслото и шупналата мая.Омесваме ,като постепенно добавяме останалото масло,топлото мляко и брашното.Готовото тесто се поставя в купа,покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за около час.Разделя се на две части.Едната се разточва на тънка кора и се изрязва кръг с диаметър на дъното на тавата,в която ще печем.Поставяме изрязания блат в предварително намазнената тавичка,а от останалата част от тестото отново размесваме и разточваме още една толкова голяма кръгла кора.Втората част от тестото разточваме в правоъгълна форма и нарязваме на ленти около 3 см.широки.В отделна купа изсипваме лютеницата и натрошеното сирене и разбъркваме.С получената смес намазваме изрязаните ленти тесто.Първата лента се навива на охлювче.След това се премества към втората и така навиваме докато можем да задържим в ръцете си,след което преместваме върху блата тесто в тавата.Така навиваме във форма на охлюв останалите ленти и отгоре завършваме с втората кора тесто.Намазваме с разбития жълтък,поръсваме със сусам и набучваме на няколко места с вилица,за да може да издиша парата при печене.

Коментари

Популярни публикации