Питка цвете
Необходими продукти:
200мл.пр.мляко
2 яйца(единия жълтък за намазване )
2 суп.л.кис.мляко
2 суп.л.олио
1 ч.л.захар
1ч.л.сол
1 кубче мая
около 500-600гр.брашно
200 гр.сирене
Начин на приготвяне:
Маята се смесва с топлото пр.мляко и захарта.Оставя се да втаса за 20 мин.В дълбока купа се изсипва половината пресято брашно.Прави се кладенче по средата и се добавят яйцата,шупналата мая,олиото, кис.мляко и солта.Постепенно се добавя и останалото брашно и се замесва меко тесто.меси се докато започне да се отлепва от стените на купата.Оставя се 30 мин.да втаса.След като удвои обема си се късат топчета.Всяко се разточва на кръг.Поръсваме с натрошено сирене половината от кръглата основа.Прегъваме на две и прищипваме краищата с вилица да се запечатат.В намазана с олио и посипана с брашно тава нареждаме получените полумесеци с върха нагоре във формата на цвете.Оставяме да втаса за около час.След това намазваме отгоре цветовете с разбития жълтък и печем в загрята фурна на 150 °С.
200мл.пр.мляко
2 яйца(единия жълтък за намазване )
2 суп.л.кис.мляко
2 суп.л.олио
1 ч.л.захар
1ч.л.сол
1 кубче мая
около 500-600гр.брашно
200 гр.сирене
Начин на приготвяне:
Маята се смесва с топлото пр.мляко и захарта.Оставя се да втаса за 20 мин.В дълбока купа се изсипва половината пресято брашно.Прави се кладенче по средата и се добавят яйцата,шупналата мая,олиото, кис.мляко и солта.Постепенно се добавя и останалото брашно и се замесва меко тесто.меси се докато започне да се отлепва от стените на купата.Оставя се 30 мин.да втаса.След като удвои обема си се късат топчета.Всяко се разточва на кръг.Поръсваме с натрошено сирене половината от кръглата основа.Прегъваме на две и прищипваме краищата с вилица да се запечатат.В намазана с олио и посипана с брашно тава нареждаме получените полумесеци с върха нагоре във формата на цвете.Оставяме да втаса за около час.След това намазваме отгоре цветовете с разбития жълтък и печем в загрята фурна на 150 °С.
Коментари
Публикуване на коментар