Дърпана баница
Необходими продукти:
3 яйца
1 ч.л.сол
около 600 гр.брашно
1 суп.л.олио
1 суп.л.оцет
250 мл.топла вода
200 мл.олио или 100 мл.олио+100 мл.мас
250 гр.сирене
Начин на приготвяне:
Две от яйцата разбиваме с вилица и към тях добавяме водата,солта,оцета и олиото.
Пресейте брашното.Направете кладенче посредата и в него налейте разбитата смес.
Започнете да месите,като приемате по малко от брашното.Тестото трябва да е малко по-твърдо от това,което е за питка.
Готовото тесто разделете на 6 или 8 къса,които оформете на топка.
В подходяща купа налейте олиото и подредете в него топките ,като леко притиснете,за да са покрити изцяло от мазнината.
Покриват се с фолио и се оставят да починат 30 мин.След това взимаме по една топка и с въртеливи движения раздърпваме топката като за мекици,но на съвсем тънко-почти до прозрачност.Слагаме в тава предварително намазнена и дораздърпваме до стените на тавата.
Ръсим отгоре със сирене и продължаваме със следващата топка докато получим баницата.
Разбиваме третото яйце и намазване отгоре баницата.Дупчим с вилица на няколко места,за да излиза въздуха при печене.
Печем на 180 °С до готовност.След като извадим от фурната поръсваме готовата баница с малко вода и покриваме с кърпа за10- 20мин.
3 яйца
1 ч.л.сол
около 600 гр.брашно
1 суп.л.олио
1 суп.л.оцет
250 мл.топла вода
200 мл.олио или 100 мл.олио+100 мл.мас
250 гр.сирене
Начин на приготвяне:
Две от яйцата разбиваме с вилица и към тях добавяме водата,солта,оцета и олиото.
Пресейте брашното.Направете кладенче посредата и в него налейте разбитата смес.
Започнете да месите,като приемате по малко от брашното.Тестото трябва да е малко по-твърдо от това,което е за питка.
Готовото тесто разделете на 6 или 8 къса,които оформете на топка.
В подходяща купа налейте олиото и подредете в него топките ,като леко притиснете,за да са покрити изцяло от мазнината.
Покриват се с фолио и се оставят да починат 30 мин.След това взимаме по една топка и с въртеливи движения раздърпваме топката като за мекици,но на съвсем тънко-почти до прозрачност.Слагаме в тава предварително намазнена и дораздърпваме до стените на тавата.
Ръсим отгоре със сирене и продължаваме със следващата топка докато получим баницата.
Разбиваме третото яйце и намазване отгоре баницата.Дупчим с вилица на няколко места,за да излиза въздуха при печене.
Печем на 180 °С до готовност.След като извадим от фурната поръсваме готовата баница с малко вода и покриваме с кърпа за10- 20мин.
Коментари
Публикуване на коментар