Памук погача
Необходими продукти:
240 мл.топло пр.мляко
240 мл.топла вода
240 мл.растително масло
5 суп.л.захар
1 суп.л.сол
1/2 пак.прясна мая
около 1 кг.брашно
1 жълтък за намазване
1 суп.л.пр.мляко за намазване
сусам
Начин на приготвяне:
Маята,1 суп.л.захар и 2 суп.л.брашно се разтварят в топлата вода.
Сместа се оставя 15-20 мин.да шупне.
В купа се слагат 3 ч.ч.от предварително пресятото брашно.
Прави се кладенче и в средата се изсипва сместа с маята,затопленото мляко и олиото.
Добавят се захарта и солта и се разбърква.
Меси се меко и еластично тесто като постепенно се добавя останалото брашно.
Тестото се разделя на две части.
Всяка се разточва на правоъгълник с дебелина 4 мм.
Режат се триъгълници и се навиват на кифлички от към широката част.
Нареждат се в тавичка предварително намаслена или покрита с хартия за печене.
Питката се покрива и се оставя да се надуе и удвои обема си за около час.
Жълтъка се разбива с лъжица пр.мляко и се намазва питката.
Коментари
Публикуване на коментар